Elárasztotta a meggysör az Óbudai Kézműves Sörfesztivált! – Kisüzem 2018

Már nagyon vártuk az idei Óbudai Kézműves Sörfesztivált, hiszen rengeteg sörfőzde vitte csapra meggyes sörét. Olyan “különleges” meggysörök színesítették Óbuda főterét, amit a legtöbb budapesti sörfesztiválon nem is kóstolhatunk. Számunkra is sok újdonsággal kecsegtetett az idei Óbudai Sörfeszt, így hát alig vártuk a szombaton hogy kinézhessünk egy kis meggysör szemlére.

17 féle meggysör közül válogathattunk az idei sörfesztiválon. Lássuk a listát!

Óbudai Kézműves Sörfesztivált! - Kisüzem 2018 meggysör palettája:

* BigFoot Sörfőzde
* Er-Pé Sörfőzde (Ludas meggyes)
* Etyeki Sörmanufaktúra
* Synthesis Craft Beer Római tér
* Legenda Sörfőzde
* Kapucinus Sörfőzde Magyarhertelend (Nem vagyok én Apáca)
* Kecskeméti Sörmanufaktúra
* Kissler Sörfőzde
* Szarvasi Kézműves Sörök
* FIRST The Craft Beer Co.
* Zsombói Sörfőzde
* Gyertyános Sörfőzde
* Mister Sör
* Mályi Ászok Kft
* Békésszentandrási Szent András Sörfőzde
* Rizmajer Kézműves Sörház
* Fóti Sörfőzde

“Gyertyános Sörfőzde: Hámori Meggy”

A sörfesztiválra belépve a legelső stand amit megpillantottunk a Gyertyános sörfőzde volt. Lassan egy éve kutatjuk a Gyertyános meggyes sörét, eddig sajnos sehol sem jött velünk szembe. Így hát itt volt az ideje hogy kipróbáljuk.

Illatában nem csak a meggy de a sör jellegzetes illata is jól kiérződött. Egy kis cukros párlat is csiklandozta az orrunkat. Az első korty magával hordozta a gyümölcs édeskés ízvilágát, lecsengésében pedig a sör kesernyés íze erősödött fel. Amíg a gyümölcstől eljutottunk a malátáig egy kis cukros hozzáadást véltünk felfedezni.

Összességében elég jó volt. Kicsit jobban lehetne hangsúlyozni a meggyet a cukor helyett.

Összesítés: 10/7

Megjelenés:100%
100%
Illat:80%
80%
Kortyérzet:70%
70%
Íz:60%
60%

Synthesis Meggyes

Második állomásunk a Synthesis Főzde pultjához vezetett. A srácokkal már beszéltünk jó párszor facebookon, meg is invitáltak bennünket egy sörkóstolásra, de eddig nem tudtuk beilleszteni a napirendünkbe.

Így hát az Óbudai Sörfesztivál tökéletes alkalomnak mutatkozott arra hogy bepillantást nyerjünk a meggyes sörükhöz. Kifejezetten szeretjük a belga stílusú meggysöröket, így nagyon vártuk már az első kortyot.

Illata üdítően meggyes volt, színe málnapiros, habja gyorsan továbbmúlt. Megjelenésre egy abszolút vonzó meggysört láthattunk. Az első korty egészen egyedülálló ízvilággal kecsegtetett. Hirtelen nem is találtunk rá szavakat. Majd a többi korty mentén sorra bukkantak fel a különböző ízek. A gyümölcstartalom mértékét elég jól eltalálták, utóízében a sör karakánsága bővelkedett.

Ez egy nagyon jó meggysör. De tényleg. Egy kicsivel több szénsavat raknék bele, és számomra tökéletes lenne!

Összesítés: 10/8

Megjelenés:100%
100%
Illat:80%
80%
Kortyérzet:80%
80%
Íz:80%
80%

Zsombói Meggy

Az előző két meggysörhöz képest, teljesen más megjelenésű sört kaptunk kézhez. Nagyon sötét színű, a vörös szinte már barnába csap át. Habja nincs. Illatában a karamella érződik, a meggy szinte teljesen elbújik. Az első korty nem hozta a vártakat. Csak a karamellát és a sört éreztük ki belőle. A meggy szinte meg sem jelenik. A többi korty is követi az előzőeket, sör és karamell, semmi meggy. Egy kis savanykás, kesernyés íz megcsapja néha-néha a nyelvünket.

Ezen a meggysörön még egy kicsit dolgozni kell. A meggysör leírása nem igazán helytálló, miszerint: “Semmi keserű íz a nyelvgyökön”. Ezt egy kicsit meghazudtolni látszott a sörtesztünkön. Több meggyvelőt, és gyümölcsdominanciát tudnánk javasolni ehhez a meggysörhöz.

Maga az alap sör sem nyerte el annyira a tetszésünk.

Összesítés: 10/6

Megjelenés:70%
70%
Illat:60%
60%
Kortyérzet:50%
50%
Íz:60%
60%

Mályi Ászok: Big Cherry – Meggysör

Őszintén, erről a főzdéről még soha életünkben nem hallottunk. Van egy kisebb élőítéletünk a noname főzdék irányába. Bár ez inkább csap tapasztalaton alapul.

Színe szinte áttetsző, meggyvelőt alig tartalmaz. Halványvörös, kevéske kis habbal. Illatában meglepően jól kiérződik a meggy édes mivolta. Belekortyolva…hát..hűha. Inkább iszok még egy kortyot. De nem, ez sem az igazi. Nem. Hű. Hát ez valami nagyon rossz.

Nem szeretek ilyet leírni, de ezt nagyon nem találták el. A meggy valamennyire kiérződik benne, de maga az alapsör nagyon nem jön be. Emellé egy édeskésen furcsa ízvilág is társul. Sajnos ez a meggysör abszolút nem lesz a kedvencünk.

Összesítés: 10/40

Megjelenés:80%
80%
Illat:70%
70%
Kortyérzet:40%
40%
Íz:40%
40%

Kapucinus: Nem vagyok én Apáca

Huhhúúúú! Talán ennél a meggysörnél voltunk a legizgatottabbak. Ezt már tényleg ezer éve ki szeretnénk próbálni. Szinte el sem hittük hogy végre kint lesznek egy Budapesti sörfesztiválon. Csodálatos. Nagy rajongói vagyunk a barna sör alapú meggysöröknek. A megjelenése kifogástalan. Gyönyörű telt barna, habja dús. Illata meggyes, barnasörös. Az íze rettentően sörös. A meggy szinte meg sem jelenik. Maga a söralap nagyon minőségi, finom. Viszont a meggyet eléggé kihagyták belőle.

Mint barna sör, észveszejtő. Mint meggysör, picit csiszolandó. Egy remek ízvilágú barna meggyes sört lehetne kihozni belőle, ha a gyümölcs dominanciáját picit jobban szem előtt tartanák.

Egyelőre azoknak a sörfogyasztóknak ajánlanánk, akik inkább a maláta szeretete, mintsem a gyümölcs megjelenése miatt fogyasztják a meggysöröket.

Összesítés: 10/5

Megjelenés:80%
80%
Illat:50%
50%
Kortyérzet:50%
50%
Íz:50%
50%

Kissler Rózsa-Meggy

Ismét egy olyan sörfőzde, amiről eddig nem sokat hallottunk. A rózsás előtagot nem is tudjuk milyen indíttatásból kapta. Színe barnásvöröses, illata meggyes és cukros. Az első kortyban a meggy és a sör is megjelenik. Élvezhető. Habja kevés és gyorsan múló. Az alapsör igen jópofa.

Összességében egy élvezhető meggysörről beszélünk. Ahol az alapsör jobban dominál a gyümölcsnél. Egy próbát mindenképp megér.

Összesítés: 10/7

Megjelenés:70%
70%
Illat:60%
60%
Kortyérzet:60%
60%
Íz:70%
70%

ÖSSZESÍTÉS

Vegyes szájízzel távoztunk az idei Óbudai Kézműves Sörfesztiválról. Ez leginkább a sok új keletű meggysörnek volt köszönhető. A Synthesis meggyes söre vitte a prímet egyértelműen. Ezt mindenkinek nagyon ajánljuk! Örültünk hogy ennyi új meggysört tudtunk kóstolni. És hogy a szervezők ennyi új sörfőzdét elhoztak erre a fesztiválra. Ez igen becsülendő. Jól éreztük magunkat. A hangulat szuper volt, a koncertek is nagyon jók, persze a nagyja még csak most jön!

Remélem minél többen kilátogattok az idei Óbudai Kézműves Sörök Fesztiváljára, és minél több féle meggysört megkóstoltok! A beszámolókat pedig bátran osszátok meg velünk kommentben!

Előző bejegyzés
Dübörög a meggysör a Szentendrei Sörmajálison!
Következő bejegyzés
Három magyar meggysör tért haza a legrangosabb díjakkal a Central European Beer Awards-ról!

No results found

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.

Menü