Ilyen volt a III. Indoor Sörfesztivál meggysör szemmel

Február 17.-én a Gellért Hotelben jártunk, ahol III. alkalommal rendezték meg az Indoor Sörfesztivált. A Gellért 100 éves évfordulója alkalmával több mint 100 féle csapolt sört próbálhattunk ki.

Meggysörből sem volt hiány, hiszen 6 helyen 7 féle meggysört is kóstolhattunk.

III. Indoor Sörfesztivál csapolt meggysör palettája:

– Krakntown Rubynk
– Bigfoot Meggyes
– Legenda: Olaszházi Meggy, Tripla Meggy
– Mort Subite
– Kecskeméti Meggy
– Gallica Kriexus

Krakntown Rubynk

Első utunk a Krak’n Town sörcsapjaihoz vezetett, ahol nagy meglepetésünkre szembetalálkoztunk egy barna meggysörrel. Az előzetes meggysör felmérésünkből valahogy kimaradt a Krak’n Town kínálata, nem láttunk közte gyümölcssört. Megörülve rögtön kértünk is belőle egy kis kóstolót.

A Rubynk egy igazi krémes német barna sör alapú meggysör. Sötétbordó színű, vadító sörnek tűnik első ránézésre. Habja a csapolásnál elmaradt. Illata határozottan meggyes. Az első kortyból is jól kivehető a meggy zamata, a sör utóíze kevésbé érződik. A maga 4,4%-os alkoholtartalma kellemes pillanatokat okoz. Selymes és lágy minden kortya. Nagyon jól megtalálták a harmóniát a sör keserűssége és a meggy édeskés íze között.

Összesítés: 10/8

Megjelenés:70%
70%
Illat:90%
90%
Kortyérzet:80%
80%
Íz:80%
80%

Bigfoot Meggyes

A második választásunk a Bigfoot Meggyes söre volt. Vele már találkoztunk nemrég egy kőbányai sörfesztiválon, akkor nem nyerte el a tetszésünk annyira. Nézzük, azóta mit alkottak a készítők. Kinézetre egy áttetsző, barnásvöröses sört kapunk, minimális rózsaszín habbal. Illatában a meggy kevésbé érződik.

Ízében elveszik a meggy édeskés, fanyarkás ízvilága, a sör dominál. A sör szénsavassága kicsit talán túlzó is, elveszi a hangsúlyt az ízekről. Összességében egy hígabb sör magas szénsav tartalommal, picivel több meggyvelőt elbírna.

Összesítés: 10/5

Megjelenés:70%
70%
Illat:50%
50%
Kortyérzet:40%
40%
Íz:40%
40%

Legenda Olaszházi Meggy

A Legenda Sörfőzde igazán kitett magáért, hiszen két meggysörrel is készült a III. Indoor Sörfesztiválra, nagyon örültünk neki. Az első választásunk az Olaszházi Meggyre esett. Színe sötétbarna egy kis vöröses beütéssel. A meggysör maga zavaros, habja karcsú. Illatában a meggy elő-elő tűnik. Ízében a meggy édes és savanykás mivolta keveredik. Az utóbbi dominál. Kellően szénsavas.

Összesítés: 10/6

Megjelenés:80%
80%
Illat:50%
50%
Kortyérzet:60%
60%
Íz:60%
60%

Legenda Tripla Meggy

Nagyon megörültünk ennek a sörnek, hiszen még sosem kóstoltuk. Már egy jó ideje rajta van a listánkon, így hát végre elérkezett a várva várt alkalom. Az utolsó kortyokat tudtuk elcsípni belőle, hiszen pont nálunk ürült ki a hordó.

Így biztosan nem ez volt az utolsó alkalom hogy kóstoltunk belőle. Illata igen csak felkeltette az érdeklődésünk, tökéletesen kiérződött benne a meggy. Színe sötét, barnás és vöröses. Abszolút nem áttetsző a meggyvelőnek köszönhetően. A sör 8,2%-os erőssége meglepően jó harmóniát alkotott a meggy ízvilágával.

Elsőre azt gondoltuk hogy az erős alap sör elveszi majd a hangsúlyt a meggyről, mint azt már pár belga 8%-os meggysörnél megszokhattuk, de szerencsére nem így történt. Igazán kiváló meggysört hoztak létre a Legendánál. Testes sör, melyben tökéletesen kivehető a meggy zamata, a sör íze szinte elvész mellette. Utóíze keserű, sörös.

Összesítés: 10/7

Megjelenés:70%
70%
Illat:80%
80%
Kortyérzet:70%
70%
Íz:70%
70%

Mort Subite

Hát, nem találok szavakat. Valami isteni. Rengeteg féle meggysört ittam már, de a Mort Subite viszi a prímet. Egyszerűen fantasztikus. Gyönyörű bíborvörös színű, szinte igéző megjelenésű. Habja dús és élénk rózsaszín, gyorsan elillan. Illatában a frissen leszedett édeskés megy köszön vissza, üdítő.

Az első korty maga a mennyország. Pont olyan mint az illata. Az ízében is tökéletesen dominál a meggy édes és savanykás ízvilága. A sör kesernyéssége elveszik, szinte nem is érződik. Kellemesen szénsavas. Utóízében is a friss meggy érződik ki. A meggysörök királya.

Összesítés: 10/10

Megjelenés:100%
100%
Illat100%
100%
Kortyérzet:100%
100%
Íz:100%
100%

Kecskeméti Meggyes

A Kecskeméti sörfőzde meggyes sörével is szemezek már pár hónapja, sajnos Budapesten még nincs olyan meggysör lelőhely ahol tartanának belőle. Így nagyon vártam már hogy megkóstoljuk.

Megjelenésre nagyon szép, bíborvörös színű, áttetsző. Habja dús, rózsaszín. Illata tompán meggyes. Ízében a sör dominál, sajnos a meggy háttérbe szorul. Enyhén szénsavas, könnyed meggysör.

Összesítés: 10/6

Megjelenés:80%
80%
Illat:50%
50%
Kortyérzet:50%
50%
Íz:50%
50%

Gallica Kriexus

Sajnos, vagy nem sajnos de a Gallica meggyről ezúttal lecsúsztunk. Már a pénteki napon elfogyott, mi pedig csak szombaton mentünk ki. Egyszer volt hozzá szerencsém, utána megfogadtam hogy soha többet.

Azért egy kóstolóra vevő lettem volna, hátha valamit változtattak az alap receptúrán azóta. De ez majd csak a legközelebbi találkozásunkkor fog kiderülni. Bízom benne hogy picit újragondolták a meggysör fogalmát.

+ 1 Sörművek – Joe Bácsi Lime

Igaz nem meggysör, de nagyon elnyerte a tetszésünket. A Sörművek pultjához érve lettünk figyelmesek a Lime feliratra. Mivel sajnos a Cekker meggyből nem hoztak csapolva a fesztiválra, így úgy gondoltuk ha nem is meggy, de gyümölcsös sör lévén kipróbáljuk Joe Bácsit. Jól tettük.

Gyönyörű halvány sárgásbarna színű, pezsdítően lime illatú sört kaptunk. Belekortyolva is a lime üdítő ízvilága fogadott bennünket. Kellően szénsavas, szép, telt habú sör. Utóíze kellemes, fanyarkásan limos, kissé sörös.

Összesítés: 10/8

Megjelenés:90%
90%
Illat:70%
70%
Kortyérzet:80%
80%
Íz:90%
90%

Összesítés:

Ismét egy remek Sörfesztivált hoztak össze a rendezők, sok-sok finom hazai és külföldi kézműves sörrel az élen. Egy biztos, idén is megérte eljönni, már alig várjuk a jövő évit. Fantasztikus volt a hangulat, alig lehetett lépkedni a sok sör fanatikus között. Az pedig óriási plusz pont a sörmanufaktúráknak, hogy a meggysör kedvelőire is gondoltak, és ennyi félét elhoztak erre a sörfesztiválra.

Szerencsére ha meggysört szeretnénk inni, nem kell várni a következő sörfesztig, hiszen az országban már több mint 100 meggysör lelőhely közül válogathatunk. Ha megszomjaznál egy igazán finom gyümölcsös sörre, nézd meg a meggysör lelőhely térképen hol van a hozzád legközelebbi kocsma ahol csapolnak.

Fotók: dogosmeggy.hu

Előző bejegyzés
A legjobban várt 2018-as sörfesztiválok
Következő bejegyzés
Ludas Sörfőzde – Ludas Meggyes sör teszt

No results found

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail-címet.

Menü